Kad robot izvrši samoubistvo

Kad robot izvrši samoubistvo

Prvi zabeleženi ovakav slučaj slučaj desio se u gradskoj opštini Gumi u Južnoj Koreji. Vest je zaista jedinstvena. Omiljen među zaposlenima, prvi Robot na poziciji administrativnog službenika u opštini koji je pomagao u svakodnevnoj isporuci dokumenata, promociji grada i dostavljanju informacija građanima je izvršio samoubistvo na jedinstven način – prvo je malo kružio a onda se bacio niz stepenice na visini od dva metra. Tačan uzrok pada se još istražuje. Prema informacijama AFP-a, opština ne planira uskoro nabaviti njegovu zamenu.

Službeno govoreći bio je deo gradske uprave i jedan je od nas, a i marljivo je radio. Bio je deo zaposlenih od oktobra 2023. godine te radio od 9 do 18 časova. Jedan je od prvih robota ove vrste koji je imao i službenu legitimaciju uz sposobnost samostalnog pozivanja lifta – kažu zaposleni u opštini grada Gumi.

Južna Koreja je zemlja s najvećom gustinom robota u odnosu na broj zaposlenika. Prema Međunarodnoj federaciji robotike, trenutno imaju jednog industrijskog robota na svakih deset zaposlenih, prenosi CNA.

Previous post Tesli s ljubavlju

Partneri